Stuiterbal

Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 3.1]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijd

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

borax (dit kun je kopen bij een apotheek)
maizena
witte lijm
warm wate
voedselkleurstof
een eetlepel en een theelepel
2 plastic bekers
markeerstift

 

Beschrijving

Ballen zijn altijd en overal al veelgebruikt speelgoed, maar de stuiterbal bestaat nog niet zo heel lang. Stuiterballen zijn gemaakt van rubber. Je kunt je eigen stuiterbal maken door een chemische reactie te creëren. Lees snel verder, dan leggen we je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

Om je eigen stuiterbal te maken, moet je een aantal stappen nemen. Het is belangrijk dat je alles in de juiste volgorde doet. Soms lukt het niet in één keer, maar geef niet te snel op en probeer het gewoon nog een keer als het niet meteen lukt.

Stap 1
Pak twee plastic bekertjes. Schrijf op de éne beker ‘boraxoplossing’ en op de andere beker ‘balmengsel’.

Stap 2
Doe twee eetlepels warm water, een halve theelepel boraxpoeder en drie druppels voedselkleurstof in het bekertje met boraxoplossing. Roer dit goed door elkaar.

Stap 3
Doe één eetlepel lijm, één eetlepel maizena en een halve theelepel van de boraxoplossing in de beker met het balmengsel. Niet roeren!

Stap 4
Wacht 15 seconden en roer dan het balmengsel door elkaar. Wordt het roeren moeilijk, haal dan het balmengsel uit de beker met je handen en kneed verder. In het begin zal het heel kleverig aanvoelen. Blijf de bal rollen in je handen. Als de bal niet meer plakt, probeer dan maar eens te stuiteren.

 

Wist je dat?!
Een paperclip is bedoeld om een stapel papieren bij elkaar te houden, maar je kunt er ook andere dingen mee doen. Zo kun je bijvoorbeeld de ene paperclip aan de andere haken. Als je daar dan weer een paperclip inhaakt en dan nog een en nog een, krijg je een paperclipketting.

Wat heeft dat nou met dit experiment te maken zal je denken? Sommige professoren doen precies hetzelfde. Ze nemen een stukje van iets (molecuul) en plakken er nog één aan vast, en nog één en nog één en zo maken ze iets nieuws. Deze ketting van moleculen heet een polymeer. De stuiterbal die jij gemaakt hebt, is dus een polymeer.

Tips & Tricks

Als het maken van een stuiterbal is gelukt, kun je nog verder experimenteren met de ingrediënten. Hoe denk je dat je de bal groter kunt maken? Of wat zou je anders kunnen doen waardoor hij hoger gaat stuiteren? Experimenteer er lekker op los! Vergeet niet op te schrijven wat je allemaal probeert, dan heb jij straks het perfecte stuiterballenrecept.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen leren dat bepaalde materialen, als je deze mengt, samen nieuwe eigenschappen kunnen krijgen. Het is vooral heel leuk om zelf iets te maken waar je ook echt mee kunt spelen. Kinderen worden uitgedaagd te experimenteren met de materialen. Ook kunnen ze variëren door bijvoorbeeld meerdere kleuren stuiterballen te maken of stuiterballen van verschillende formaten.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Waarom stuitert een stuiterbal eigenlijk? Een stuiterbal is gemaakt van rubber. Rubber is met een moeilijk woord ‘viscoelastisch materiaal’. Dat wil zeggen dat het materiaal voor een deel elastisch en voor een deel visceus (= vloeibaar) is. Het stuiteren wordt veroorzaakt door de elastische eigenschap. Daardoor wordt de bal weggeduwd als hij de grond of een ander hard oppervlak raakt.
Teq: Waarom? Daarom